brmlogolite.gif (610 bytes)Bærum bibliotek Boktips 
Sist oppdatert : 11. januar 2011
      
 

Lesesirkel i biblioteket
Følg med på vår blogg. Her legger vi ut informasjon om bøkene vi har lest og noen av innspillene som er kommet i lesesirklene.


Forfatteromtaler


Noe som ligner?


Noe for deg?


Les nynorsk


Tema i litteraturen

 

God bok               Krim og spenning

 

God bok
Kyrre Andreassen: Svendsens Catering
Johannes Svendsen er fra Drammen. Han arbeider i catering -bransjen, men mister jobben på grunn av et selskap der han serverer dårlig mat. Han begynner med å servere smaksprøver på forskjellige kjøpesentre og butikker et par ganger i uka i stedet for. Etter at han blir arbeidsløs, mister han kona og ungene, og kontroll over økonomien sin. Romanen handler om hvordan han prøver å få kontroll over livet sitt igjen, og hvordan han  starter sitt eget cateringselskap. 
Svendsens Catering er en svart komedie. Når man ser en svart komedie på tv, får man av og til lyst til å holde sofaputen foran ansiktet, for ikke å se det vi vet kommer til å skje. Samme følelse kan oppstå når du leser denne boken. Kyrre Andreassen skriver mørkt, men samtidig
rasende festlig om Johannes Svendsen og hans krumspring for å få orden på livet sitt. Vi blir ille berørt på Johannes sine vegne, og vil ikke lese hvordan han roter det til for seg selv. Samtidig blir vi også sjarmert av mannen, og er nødt til å lese videre, for vi håper veldig på at det ordner seg for han til slutt. ..Amalie   12.1.11
Helle Helle : Rødby - Puttgarden

Rødby-Puttgarden er en ferge som går mellom Danmark og Tyskland og på den ferga jobber søstrene Jane og Tine i parfymeavdelingen. De bor sammen i den danske småbyen Rødbyhavn sammen med Tine sin datter.  Tine er alenemor akkurat slik som deres mor og bestemor var. Romanen er lettlest og drivende. Helle bruker et humoristisk og presist språk når hun beskriver hvordan jentene har det på jobb, hva 
de spiser til middag hjemme, og møtet deres med venner og potensielle kjærester. Boka har en lett overflate, og kan først virke som en enkel bok. Men det ligger et alvor under jentenes liv som gjør denne boken både spennende og sår å lese. ...Amalie   5.11.10
Helga Flatland: Bli hvis du kan. Reis hvis du må

Tarjei, Trygve og Kristian er tre unge gutter som verver seg til de norske styrkene i Afghanistan. Det er ingen av dem som kommer levende tilbake igjen. 
Dette er en roman om hva som skjer før og etter de reiser fra bygda de kommer fra. Romanen er delt opp i fire deler, og har dermed fire forskjellige fortellerstemmer. Romanen kan leses som en oppvekstroman. Igjennom de forskjellige menneskene som forteller historien, får vi vite noe av begrunnelsen til hvorfor disse guttene ville dra i krigen. Vi får også et portrett av en bygd i sjokk og sorg over guttene som ikke kommer tilbake.

Debutant Flatland har skrevet en sterk roman, og anbefales sterkt....Amalie    22.9.1

Paul Auster: Brooklynsk dårskap
Vennskap kan oppstå på de mest uventede tidspunkt.
Vår hovedperson er pensjonist og nettopp ferdig behandlet for lungekreft. Ekteskapet er oppløst etter 30 år og forholdet til den voksne datteren er anstrengt. Han flytter til en liten leilighet i Brooklyn og er forberedt på en  uforpliktende og makelig tilværelse i storbyen. Så treffer han på en nevø han tidligere hadde et nært forhold til, og dermed vikles han inn i situasjoner som endrer livet hans.
En tilsynelatende enkel historie om vennskap og omsorg ,  fortalt på en måte som gjør det til en nytelse å lese!      Ann-Mari   16.8.10

 

Mawer, Simon: Glassrommet

Glassrommet - en slik tittel kan bety mye forskjellig. Og slik er denne boken -  mangetydig, men samtidig lett og medrivende. Det er en historie om en epoke på 1920 og 1930-tallet preget av optimisme og framskrittstro. Dette  gjenspeiles i både arkitektur og i en mer åpen og frigjort væremåte.
 Et ungt tsjekkisk ektepar bygger sitt drømmehus inspirert og tegnet av en arkitekt som vil lage et kunstverk av form og lys, transparent og uten unødvendig pynt.
Livet deres kunne vært fullkomment, men  utviklingen i Tyskland bekymrer, og den nye staten Tsjekkoslovakia ligger utsatt til midt i et turbulent Europa. I tillegg er mannen jøde og barna deres av "blandingsrase" .
Dette er en usedvanlig historie om samliv og  utroskap,  om kjærlighet i mange betydninger av ordet. Huset med sitt  glassrom er et sammenbindene element i  fortellingen.
 Glimrende anmeldelser i avisene!...Ann-Mari   30.6.10

 

Marie-Sabine Roger: Å telle duer
En fortelling som gjør deg både trist og glad,  og som bekrefter at en god leseopplevelse gjør noe med deg!
Boken handler om en 45 år gammel mann som anser seg selv som ganske mislykket og som har forsont seg med at slik skal det være. Han har vanskelig med ord, både muntlig og skriftlig, og er ofte ufrivillig morsom ved sin naive måte å uttrykke seg på. Mye av tiden tilbringer han på en bar hvor han treffer de samme menneskene. I tillegg har han Annette som utrolig nok sier hun elsker ham. Han tror ikke det er mulig for  ham å bruke slike ord  fordi det å elske noen er en helt fremmed tanke for ham.  Han har ingen erfaring med slike følelser -  et fast seksuelt forhold er derimot greit.
Alt endres den dagen han blir kjent med en gammel dame på en benk i parken. Samtalene med henne gjør at han får et helt nytt syn på seg selv og sitt liv. For første gang tør han å åpne seg for et annet menneske uten å være redd for å bli latterliggjort.
En klok, varm og henrivende fortelling som kan minne om suksesshistorien "Saman er ein  mindre aleine" av Anna Gavalda.   Ann-Mari   26.5.10

 

Mary Lawson: Ved bredden av Crow Lake

Boken åpner med en dramatisk ulykke hvor en søskenflokk  mister sine foreldre, og  skildringen av de nesten voksne guttene som nå føler ansvar for sine småsøstre på  bare 8 og 2 år griper tak i leseren fra første stund. Brødrene er fast bestemt på å  klare seg uten hjelp fra andre og gir avkall på sin egne fremtidsplaner for å holde familien samlet og for at den flinke lillesøsteren skal få utdannelse
Et nesten umulig ansvar for to unge gutter uten økonomisk støtte, og vi ser hvordan oppgavene vokser dem over hodet og tålmodigheten blir satt på prøve. Gjennom søsteren på 8 år opplever vi brødrenes tapre forsøk på å holde familien samlet,  og senere møter vi henne igjen som voksen universitetslærer.
 Men traumer fra barndommen ligger som en skygge over hennes tilværelse. Hun klarer ikke å  forsone seg med at  broren hun var så glad i og stolt av  ikke kunne få høyere utdannelse på grunn av henne. Skyldfølelsen og fortvilelsen får henne til å unngå kontakt med ham  og vanskeliggjør også dypere forhold til andre mennesker. Istedenfor  å dele sine tanker med broren, velger hun taushet og avstand.

En usedvanlig klok og gripende fortelling.   Ann-Mari    26-4-10

Flere boktips

Krim og spenning

Alicia Giménez-Bartlett: Mørke netter i Barcelona

Kvinnelig krimhelt fra Barcelona
Endelig på norsk første bok i serien om den fargerike Petra Delicado. Hun er humørsyk og egenrådig og en utfording for sine kolleger, men under den tøffe masken aner vi traumer som preger hennes væremåte. Langsomt og famlende nøstes tråder som leder mot morderen.  En ironisk tone og småvittige episoder utløste gjentatte latterutbrudd hos denne leser .

Øystein Wiik: Dødelig applaus

Nervepirrende kriminalhistorie fra det internasjonale operamiljøet

En kjent  operastjerne myrdes på scenen foran publikum i Oslos nye operahus. Lyset slukkes og det oppstår full panikk i salen. En av tilskuerne, journalist og operaekspert  Tom Hartmann,  blir engasjert av impresarioen til den myrdede for å skrive en biografi og etterforske drapet. Handlingen flyttes til Wien hvor det skjer et nytt mord under en  opera hvor Tom er til stede, og politiet mistenker at han kan ha noe med drapene å gjøre. For å renvaske seg  må han finne morderen, og slik blir han ufrivillig  dratt inn i en kamp på liv og død mellom gamle fiender
Med et intrikat plott og  spenning fra første side er dette en bok det er vanskelig å legge fra seg.  En velskrevet romandebut fra operasangeren Øystein Wiik.   Ann-Mari    19.8.10

 

Hill, Joe: Gode ønsker
Joe Hill, sønn av selveste kongen over moderne skrekkbøker, Stephen King, har skrevet en forrykende god grøsser.
Judas Coyne, en aldrende rockestjerne, samler på kuriøse gjenstander til en noe bisarr samling. Det siste funnet, som han har kommet over på internett, er et spøkelse som er til salgs. Judas greier ikke å motstå dette kjøpet, da det skal danne selve kronen på verket i samlingen hans. 
Imidlertid viser dette seg ikke å være så ufarlig som han hadde tenkt, da en serie bisarre ting begynner å skje, både hjemme hos ham og blant hans nærmeste familie og venner. 
Uhyggen eskalerer og spøkelset viser seg ikke å være et vanlig skapspøkelse, men har en personlig vendetta mot Judas. Judas må sammen med sin sekretær og nyeste venninne, legge ut på en strabasiøs ferd for å kvitte seg med dette ondskapsfulle gjenferdet.
Er du ute etter en moderne grøsserhistorie og som i tillegg har mye humor, er dette boken for deg!   Oddbjørg   31.6.10
”Den evige skygge” av Michael Cox.
Gjennomføringen av et planlagt mord, beskrevet av morderen selv, innleder historien i Den evige skygge. Handlingen er lagt til England på 1850-tallet, og er en historie full av svik og hevn, hemmeligheter, romanser, store arvesummer og et av Englands største gods.
Morderen, som kaller seg Edward Glyver, forteller oss sin historie og vi blir etter hvert kjent med Viktoriatidens England. Edward forteller oss om en mann han hater intenst, en mann som Edward mener har ødelagt livet for ham. Edwards karriere er i ruiner og han er blitt fratatt en arv som rettmessig tilfaller Edward. Gjennom denne bekjennelsen blir vi med på en intens og velskrevet kriminalroman som holder deg fra første setning.
Hvis du liker historiske detektivromaner, er dette definitivt en bok for deg!   Oddbjørg
Fred Vargas: Vampyrens hevn
Bok nummer seks om etterforsker Adamsberg og hans team i Paris-politiet

Har du sans for krim med intrikate plot og en etterforsker som tilsynelatende er både langsom og distré, da bør du lese bøkene om fullmektig Adamsberg. 
Et originalt persongalleri og en underliggende humor i beskrivelsen av etterforskerne og forholdet dem i mellom gir et ekstra pluss til leseopplevelsen . Og når Adamsberg roter seg bort i farlige situasjoner øker spenningen dramatisk....Ann-Mari   11.3.10 

 

Jan Mehlum : Madrugada
Dette er Mehlums tiende bok om Tønsberg-advokaten Svend Foyn. Denne gangen blir Foyn kjent med, og betatt av, en iransk asylsøker som har blitt utsatt for trakassering og tortur i hjemlandet. Hun har fått avslag på sin asylsøknad, og Svend Foyn mistenker at hennes advokat har gjort en dårlig jobb. Han overtar saken hennes, men innleder, til tross for dette, samtidig et forhold med henne. Kort tid etter at Foyn har overtatt som hennes advokat forsvinner hun. Svend Foyn tror det ligger noe kriminelt bak forsvinningen og tar saken. Etterforskningen bringer ham til flere steder og miljøer i både inn- og utland. Deler av handlingen foregår i Teheran, og gir innblikk i iransk kultur. 
En spennende bok, samtidig som den belyser temaer vi ikke ser mye av i norsk litteratur.   Anita   23.3.10
John Hart: Det siste barnet
En usedvanlig velskrevet og spennende kriminalroman om et forsvinningsmysterium.
Tretten år gamle Johnny klarer ikke å forsone seg med at tvillingsøsteren er forsvunnet for alltid. Hun ble sist observert tvunget inn i en bil. Hun var alene, faren hadde glemt at han skulle hente henne. Skyldfølelsen gjør at faren reiser fra familien, og all kontakt med ham er borte. Moren doper seg og blir avhengig av en kynisk husvert. Med denne bakgrunnen forstår vi guttens desperasjon, at han er villig til å risikere alt for å finne søsteren.
Etterforskeren involverer seg langt utover det profesjonelle og risikerer sin egen jobb ved å nekte å henlegge saken. Gutten har oppdaget noe, men vil ikke samarbeide med politiet. Men da flere dødsfall kan kobles sammen, intensiveres etterforskningen. Her er det spenning  til siste slutt!   Ann-Mari   24.3.10

 

Glenn Cooper: De dødes bibliotek

For de av leserne som liker en forrykende historie med stram redigering, historiske konspirasjoner som spenner seg over 1000 år, er dette en liten perle av en bok.
Handlingen starter i New York, der det blir begått en rekke bestialske mord. Tilsynelatende virker det ikke som mordene har noen fellesnevner, men for FBI-agenten som får saken, viser det seg at mordene har en ting til felles. Alle de drepte har, før de døde, fått et kort i posten med bilde av en kiste der dødsdatoen til de drepte er påskrevet. FBI-agenten, som en gang var byråets beste , men som nå er alkoholisert og venter  på å få pensjonere seg, blir nærmest påtvunget saken sammen med den unge og ambisiøse Nancy. 
Sammen avdekker de hemmeligheter som strekker seg fra Isle of Wight i år 777, Winston Churchill og Harry Truman i 2.verdenskrig, til nåtidens New York. Det er elementer av overnaturlighet, skrekk og med en avslutning som garantert er uventet.   Oddbjørg   24.3.10
Flere krim-tips Reis kriminelt Krimhelter - oversikt fra Trondheim bibliotek

Vinnere av Glassnøkkelen - prisen for beste skandinaviske krim

 

Forfattere


Boktips fra andre nettsider

 


Særemne

Tips til særemne i norsk

Tilbake til hovedsiden

 

 

  
Ansvarlig for bibliotekets vev-tjeneste: Randi Hausken

Sideansvarlig: Ann-Mari Isaksen Næss